Bezwaar maken
1
Let op de bezwaartermijn!
Zodra u de WOZ-beschikking heeft ontvangen, heeft u 6 weken de tijd om bezwaar te maken.
​
Het is mogelijk om uitstel te vragen voor het indienen van de gronden van bezwaar. U kunt daarvoor een zogenaamd pro forma bezwaarschrift indienen.
​
Om inzicht te krijgen in de manier waarop de gemeente de waarde van de onroerende zaak heeft vastgesteld, kunt u het taxatieverslag opvragen. Dat kan online via Mijnoverheid.nl (bij 'Wonen' en 'WOZ') of verzoek schriftelijk bij het pro forma bezwaarschrift om toezending van het taxatieverslag.
​
Stel hieronder uw pro forma bezwaarschrift snel, eenvoudig en gratis samen.
2
Inhoudelijk bezwaar maken
Heeft u de slagingskansencheck uitgevoerd en kiest u er op basis daarvan voor om bezwaar te maken? Dat kan.
​
Bezwaar maken kan op verschillende manieren. Bellen is er daar één van. Voordat u zich daadwerkelijk telefonisch in verbinding stelt met de gemeente, wilt u zich uiteraard graag goed voorbereiden. Klik op onderstaande link (telefoontips) voor tips voor het telefoongesprek met de gemeente.
​
Als u liever schrijft, bieden wij u de mogelijkheid zelf een bezwaarschrift op te stellen met behulp van onze gratis tool. Klik op onderstaande link (bezwaarschrift genereren) voor de tool.
3
Besluit van de gemeente
Op basis van uw bezwaarschrift beoordeelt de gemeente of de WOZ-waarde dient te worden aangepast. De bevindingen van de gemeente worden neergelegd in een zogenoemde 'beslissing op bezwaar'. Is de gemeente het met u eens, dan wordt het bezwaar gegrond verklaard. Zo niet, dan is het bezwaar ongegrond.
​
Tot het einde van het kalenderjaar - uiterlijk 31 december - heeft de gemeente de tijd om te beslissen op het bezwaar. Deze beslistermijn kan door gemeente verlengd worden met nog eens 6 weken. Met verlening verstrijkt de termijn dus uiterlijk op 11 februari van het jaar volgend op het jaar waarin bezwaar is gemaakt.
​
Is de beslistermijn verstreken? Dan kunt u ervoor kiezen om de gemeente in gebreke te stellen. Na de ingebrekestelling heeft de gemeente nog twee weken om alsnog te beslissen op uw bezwaar. Blijft een beslissing dan nog steeds uit, dan maakt u aanspraak op dwangsommen.
​
Het sturen van een ingebrekestelling is niet verplicht. De gemeente zal ook een beslissing nemen zonder ingebrekestelling. Wenst u een ingebrekestelling te versturen? Gebruik dan het voorbeeld van een ingebrekestelling.
​
​
​
​
​