Vind hier het antwoord op de meest gestelde vragen over de WOZ-waarde.
1 / Wat is de Wet WOZ?
In de Wet WOZ, Wet waardering onroerende zaken, staan regels voor de waardering van onroerende zaken. Voorbeelden van onroerende zaken zijn: woningen, garages en bedrijfspanden. Ieder jaar wordt de WOZ-waarde opnieuw vastgesteld en ontvangt men hiervan een beschikking. De hoogte van de WOZ-waarde wordt door de gemeente bepaald middels een taxatie.
2 / Waar gebruikt de gemeente de WOZ-waarde voor?
De WOZ-waarde wordt gebruikt om belastingen en heffingen te bepalen. De gemeenten gebruiken het voor de onroerendezaakbelasting, afgekort OZB, en de rioolheffing. Als eigenaar van een woning krijgt men een aanslag OZB. Het bedrag van de OZB aanslag is een percentage van de WOZ-waarde.
3 / Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning vastgesteld?
Door de gemeente worden van vergelijkbare woningen verkoopcijfers en gegevens verzameld. Het betreft gegevens zoals: de soort woning, de ligging van de woning, de onderhoudstoestand en de oppervlakte. Een digitaal programma berekent de waarden en vervolgens worden deze uitkomsten door een taxateur van de gemeente gecontroleerd.
4 / Ik heb een WOZ-beschikking ontvangen. Wat houdt dit in?
In de WOZ-beschikking is, door de gemeente, de waarde van uw onroerende zaak bepaald. Deze waarde is geldig gedurende één jaar; van 1 januari tot en met 31 december. Voor het opvolgende jaar wordt dit weer opnieuw door de gemeente vastgesteld.
5 / Zijn veranderingen middels verbouw, aanbouw of sloop van invloed op de WOZ-waarde?
De gemeente bepaalt of de waarde na een verbouwing, aanbouw of sloop gestegen of gedaald is. Indien een wijziging aan de woning wordt toegebracht en dit uitwerking heeft op de WOZ-waarde, geldt dit pas voor het volgend kalenderjaar. Bijvoorbeeld: een verbouwing in 2023 heeft geen gevolgen voor de WOZ-waarde van dat jaar. De waardeverandering wordt in 2024 berekend.
6 / Wat is een taxatieverslag?
De opbouw van de taxatie wordt weergegeven middels een taxatieverslag. Het taxatieverslag kan door iedereen die een WOZ-beschikking heeft gekregen bij de gemeente worden opgevraagd. Het taxatieverslag bevat onder andere de volgende gegevens: het adres van de onroerende zaak, de WOZ-waarde, de kadastrale gegevens, het bouwjaar en bijzondere kenmerken die van belang zijn voor de bepaling van de waarde. De WOZ-waarde van woningen wordt onderbouwd door de vermelding van verkoopprijzen en de WOZ-waarden van vergelijkbare woningen. De vergelijkbare woningen hoeven niet exact hetzelfde te zijn.
7 / Kan ik de WOZ-waarde van een andere woning bekijken?
Ja, dit is mogelijk middels de website van het WOZ-waardeloket: www.wozwaardeloket.nl. Hier zijn alle WOZ-waarden van de woningen in Nederland te vinden. U kunt van de desbetreffende woning die u zoekt de percelen aanklikken of zoeken diverse zoektermen zoals de straatnaam, de hoogte van de WOZ-waarde of het bouwjaar.
8 / Hoe kan ik de WOZ-waarde van mijn woning controleren?
Dit kan middels het bekijken van het taxatieverslag en het vergelijken met andere WOZ-waarden van woningen. Informatie over het bekijken van het taxatieverslag is terug te vinden in de bijlage van de WOZ-beschikking. Vergelijkbare woningen hoeven niet exact hetzelfde te zijn. Er is bij de bepaling van de WOZ-waarde rekening gehouden met verschillen tussen de woningen.
Kommentare